Asperge in de hoofdrol

Ja, het is weer aspergetijd en natuurlijk wordt er in het begin altijd heel veel ophef gemaakt en moet je oppassen dat je niet die uit Peru meeneemt. Ja, de supermarkt komt dan nog net niet aan de Nederlandse of die zijn gewoon te duur en ze weten dat de consument dat niet wil betalen. Anyway, dat probleem hebben we nu niet meer, we zitten midden in het seizoen en daar moet je toch van genieten. Je moet er zo genoeg van krijgen dat telkens als je het kleine huisje bezoekt je walgt van je eigen geur en je die dingen niet meer kunt zien, ook al zijn ze spot goedkoop. Ik heb een recept met groene asperges en de ietwat minder bekende korenaar asperges (geen echte asperge). Het zijn twee vriendjes en geen familie en laten zich goed combineren.

Tevens heb ik een heerlijke lokale kaas de Remeker Olde gebruikt om het allemaal een wat andere smaak te geven. Je kunt hem zo via hun webpage bestellen of anders gebruik je gewoon parmesan. Het recept is voor 2 personen en kan als hoofdgerecht opgedient worden. Je kunt er als afwisseling ook een stukje vis of vlees bij serveren. Ik vond dit niet echt nodig, het is een gerecht dat al genoeg smaak van zichzelf heeft.

Ingrediënten
200 gram groene asperges
200 gram arborio risotto rijst
50 gram korenaar asperges
50 gram Remeker Olde
1 dl droge witte wijn
40 gram ongezouten koude boter
2 stuks sjalot
1 scheut olijf olie extra vergine
zout en vers gemalen peper uit de molen

Bereidingswijze:

Snijd 1 cm van het kontje van de beide asperges weg. Schil de onderkant van de groene asperges en snijd tot aan het kopje in dunne diagonale reepjes. Doe het asperge afval in een pan en bedek net met water en breng aan de kook. Laat dit 15 min rustig sudderen en zeef het vervolgens. Blancheer de asperge kopjes en korenaar asperges kort in dit vocht en spoel ze goed koud. Je hebt ongeveer 1/2 liter bouillon nodig voor 2 personen. Rasp ondertussen de kaas. Pel en snipper de sjalot. Fruit aan in een pan met de olijfolie en bak de rijst mee totdat de korrels doorschijnend zijn. Blus af met de wijn en voeg royaal bouillon toe en laat de rijst op een laag vuurtje 15 min rustig pruttelen. Regelmatig roeren en eventueel bouillon toevoegen als het te droog wordt. Voeg de gesneden asperges toe en kook alles nog 3-5 minuten. De rijst en de asperges moeten al dente gaar zijn. Haal van het vuur. Voeg onder voortdurend roeren de koude boter en kaas toe. Er ontstaat nu een mooie homogene massa, breng op smaak met vers gemalen peper en zout. Garneer met de korenaar en asperge kopjes en als je wilt nog wat geraspte kaas erover.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *